18. January 2012

Forfatter:

Lene Christensen (Kommunikasjonsrådgiver)

Tortur til alle tider

Som historienerd hender det jeg leser om barbariske straffer og torturmetoder – og grøsser over hvordan de holdt på i gamle dager.  Men det er dessverre like ille i dag.

Tudor-tiden i England på 1500-tallet er min historiske favorittperiode. Fascinerende personligheter som Henrik den åttende og Elizabeth den første, intriger som får Hotell Cæsar til å virke som en slapp utgave av Beat for Beat. Stormannsgalskap, pomp og prakt.

Grusom straff

Men nåde deg om du gikk de kongelige i mot – eller om de kongelige trodde du hadde noe i mot dem. Da gikk du en smertefull tid i møte.

Straffen for høyforræderi ble kalt ”hengt, dratt og partert”, og var en svært lite trivelig måte å avslutte livet på.

Først ble du hengt, men tatt ned fra galgen mens det ennå var litt liv i deg. Deretter ble du dratt etter hest og kjerre et lite stykke, til allmenn forlystelse, før hjertet ditt ble skåret ut. Til slutt ble kroppen delt i fire og plassert på staker rundt omkring i nærheten, til skrekk og advarsel.

Presset inn i bildekk

Man er dessverre ikke mindre ”kreativ” i dag. Vi finner stadig nye, utspekulerte måter å gjøre hverandre vondt på. Grotesk mishandling skjer hele tiden. Akkurat nå er det trolig noen som skriker av smerte, fordi myndighetspersoner misbruker makten sin på det groveste.

Amnesty har dokumentert bruk av tortur i halvparten av alle land i verden.

I Syria i dag torturer sikkerhetsstyrker folk til døde. Alder spiller ingen rolle. Ifølge en Amnesty-rapport fra 2010 ble rundt 20 unge mellom 14 og 17 år slått med elektriske kabler, tvunget til å kle av seg og gitt elektriske sjokk.

Samme rapport forteller om torturmetoder som ”falaka” (å bli slått under føttene med stokk), og ”bildekket” (offeret blir pisket eller slått, presset inn et bildekk og hengt opp).

”Den tyske stolen” refererer til at man blir bundet fast til en metallstol med bevegelige deler, hvor målet er å strekke kroppen i unaturlige vinkler. ”Det flygende teppe” betyr at man bindes til en trebit som er formet som en menneskekropp, og deretter slått.

Kveles av stein

Den iranske tobarnsmoren Sakineh Mohammadi Ashtiani er dømt til døden for utroskap. Metode: Steining. Iran er det eneste landet i verden som offisielt tar livet av folk på denne måten.

Alle som vil kan delta i steiningen, eller la seg underholde av galskapen.
Steinene skal ikke være for små, men heller ikke så store at døden inntreffer med en gang. Det tar som regel lang tid med uutholdelige smerter før man dør. Enkelte dør på grunn av kvelning, når kroppen er dekket av stein og man ikke klarer å puste fordi man er for medtatt.

Amnesty jobber intenst for å få slutt på tortur og dødsstraff. Skriver du under på aksjonene våre, hjelper du oss et skritt nærmere.

 

Lene Christensen (29) jobber som nettredaktør for Amnesty International i Norge, og har i tillegg et lidenskapelig forhold til britisk historie.

Følg henne på Twitter: @chrilen.

Del innlegget

Kommentarer:

 

You need to log in to vote

The blog owner requires users to be logged in to be able to vote for this post.

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.

Powered by Vote It Up