12. February 2012

Forfatter:

Kristina Høyer

Fordi det nytter

De som trykkes ned, reiser seg med dobbel kraft- fysikkens lover gjelder også for folkebevegelsene verden over.

- Hallo, hvem snakker jeg med?

Vi er i Burmas tidligere hovedstad Yangon våren 2010. Aung San Suu Kyi sitter fengslet og general Than Schwe og militærdiktaturet holder fremdeles sitt jerngrep over folk og fe like knugende fast. Det er mange måneder til et nytt valg, og lite spor av håp i motstandsbevegelsen som jeg er i ferd med å ringe til.

- Ikke ring meg på dette nummeret! Det er ikke trygt.

Like, men svært ulike

Jeg kjenner ham. Vi har gått gatelangs sammen de siste dagene. Det er han som bringer meg, den solbrente frilansjournalisten, i kontakt med munkene og folket som har demonstrert på gata, de som har jobbet for å kunne stemme ved neste valg og som har blitt sultet og slått i fengslene for å ha stått imot tyranniet.

Han, stemmen på telefonen, er like gammel som meg, ler av de samme tv-seriene som jeg gjør og snakker plettfritt engelsk. Men der skiller våre likheter også vei: han har aldri fortalt sin mor og sine søstre som han bor sammen med, hva han jobber med. Hver gang det ringer i mobilene, går han ut av den knøttlille leiligheten hjemme. Kunnskap er makt, men en svært farlig en i Burma. Han skåner familien fra faren om tortur i bytte mot informasjon.

Ny hverdag

- Kristina, how are you? Chatten lyser opp nede i høyre hjørne av skjermen. Alt vel her, skriver jeg. Viktigere – hva med deg?

- Det er mye nytt, og bare godt, kommer det tilbake.

-  Før kunne man ikke nevne navnet på gata, nå henger folk henger opp bildene av Aung San Suu Kyi i vinduene sine. Hun nevnes til og med i avisene.

Det er høsten 2011 og etter tiår med militærdiktatur, er en langsom, demokratisk vår i anmars i Burma. Det burmesiske folket har fulgt fysikkens lover: det som presses ned vil sprette opp med dobbel kraft.

Samtidig sitter fortsatt politikere, studentledere, journalister og demonstranter i fengsel. Fortsatt er Burmas nye grunnlov i den splitter nye hovedstaden ikke fullt ut demokratisk. Fortsatt trengs det å rykke opp i fattigdomsmøkka lokalbefolkningen i Irrawaddydeltaet fortsatt står i.  Og fortsatt sitter ikke folkets elskede Aung San Suu Kyi på reell politisk makt.

Verden krymper

Men min kontakt i Burma? Han pendler til Bangkok for jobb. Og forteller åpent om hva han gjør hjemme. Imens krymper verden med hvert tastetrykk, og blir mer og mer gjennomsiktig for hver mørk krok som belyses.

Vi ser det i Egypt, Tunisia, Bahrain, Libya, Jemen og Syria. De som trykkes ned, kommer opp med dobbel kraft.  Og det er ikke lenger oss og dem. Vi står sammen. Og det nytter.

Kristina Høyer (29) er kommunikasjonsrådgiver i Amnesty i 2012. Hun har jobbet som radio- og tv-journalist i NRK i flere år, og frilanset fra steder som Bangladesh, Sør-Afrika, Uganda, Kirgisistan og Burma. Kristina er statsviter fra SOAS i London, journalist fra Høgskulen i Volda, og har vært praktikant i FN og UD.

Del innlegget

Kommentarer:

 

You need to log in to vote

The blog owner requires users to be logged in to be able to vote for this post.

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.

Powered by Vote It Up